Blogg

Sådd

2 feb 2019

Barnen hjälper gärna till att så. Här har de sått varsitt tråg med sina favoriter och Ingrid ansvarade för etiketterna. Ingrid valde isbergssallad och Axel huvudsallad. Desiree sådde clementin och har som äldsta syrran redan hjälpt till att både så och skola om bland annat paprika som de alla väntar spänt på ska bli stora nog att ge frukt. Den som väntar på något gott.... 

Härligt väder idag

5 jan 2019

Idag skiner solen jättehärligt och fåglarna kvittrar. Jag var och tittade till den nya vallen, den växer fint, men någon luzern syns tyvärr inte till. Klövern däremot har tagit sig och det ser riktigt frodigt ut. Bredvid breder ett av vetefälten ut sig och när man ser dessa två lysande gröna fält tillsamman i solen känns det så härligt vårlikt. 

 

Vårkänslor

29 dec 2018

I en familj av fem personer går det åt en hel del mat. Det blev vi varse om förra året när jag odlade lite mer än vanligt. Jag skulle odlat MYCKET mer än vanligt, så det gör jag i år. Eftersom planen är att även sälja lite grönsaker i butiken behöver jag utöka både odlingsytorna och sortimentet detta år. I höst har jag förutom de vanliga pallkragarna dessutom införskaffat ett tunnelväxthus om 18 kvm och gjort tre nya långa bäddar i trädgården. I tunneln kommer det i vår att odlas tidig kål, spenat, sommarmorötter och rädisor. I sommar blir det tomater, paprika, gyllenbär och bönor och till hösten lite mer kål, asiatiska kålsorter och olika bladgrönsaker. I det fina växthuset blir det gurkor och meloner tillsammans med vindruvorna som är planterade där.

För att kunna skörda under en längre period sår jag i omgångar och för den tidiga skörden av kål, sommarmorötter och bladgrönsaker har jag redan sått i pallkragar och i byttor i växthuset. I början på februari ska jag anlägga en varmbänk där jag kan så ytterligare rädisor, spenat, ärtskott och sallat. Inomhus står brätten med paprika, purjolök, mizunakål och lite blommor på tillväxt tillsammans med tomatplantor jag avser att odla inne under våren. Kiwi stratifieras och om några veckor sätter den stora sådden igång.

För att hinna med allt ska jag täckodla. Jag har massor med ensilage som jag slänger varje vinter och jag tänker att jag istället kan använda den i odlingen. Då täcks bäddarna så att ogräset inte kommer upp på samma sätt och dessutom gödslar det jorden då ensilage är näringsrikt. Jag hoppas också på att kunna täcka vintermorötterna på hösten för att kunna skörda ur jorden hela vintern, men det kommer att bli ett experiment i år. Även svartrötterna kommer att få stå kvar över vintern. Här är ju så milt så jag tänker att om jag odlar köldtåliga grönsaker borde de med lite skydd av t.ex växthuset och tunneln kunna stå kvar och skördas långt in på vintern.

Första året kommer att bli ett test. Jag har ju inte odlat i denna omfattning tidigare, men om det lyckas sparar vi pengar, det är ett rent nöje att plocka mat ute en stor del av året, och misslyckas jag så är det tiden och priset för fröerna som jag förlorar vilket inte gör mig så mycket. 

Så med lite tur kommer det att finnas en mängd olika grönsaker i butiken under kommande sommar och höst.

 

Julbak

9 dec 2018

Idag var det julbak hemma. Det skapades traktorer, grävare, truckar och dumpers. Vaddå grisar och gummor? När barnen och Anders får välja är temat alltid maskiner och traktorer och idag var det deras bakdag. När de tröttnat fick jag baka upp resten och då fick vi även lite bockar gummor och granar. Receptet på degen kommer från min mormors gamla kokbok. Den är jättegod och väldigt lättbakad.

 

I väntan på våren

1 dec 2018

Nu går betplocksmaskinen in för vila. Den har arbetat intensivt och plockat betor i hela södra Halland. Plockmingen har gått väldigt bra, det har varit lagom torrt i marken så det har gått relativt smidigt. Till nästa år kommer vi troligen att utöka betodlingen ytterligare. Skörden blev helt ok trots sommarens otroliga torka. Regnet som kom senare på hösten gjorde god nytta för betorna. 

Nu ser vi framåt mot våren och förberedelserna för den lilla grönsaksodlingen har börjat. Kållandet är gödslat och är täckt i väntan på våren. Snart ska de första kålen sås och ställas i tunneln i väntan på mer ljus. Då blir de tidiga och härdig mot temperturförändringar. Det är svårt att hålla fingrarna i styr när vädret är så milt och fint. Man får påminna sig om att det bar är december och att det kan bli riktigt kallt i januari.

Inför julen kommer vi att fylla på med potatis i butiken. Båda sorterna funkar fint till Janssons frestelse och till lutfisken. 

Nu är det dags att fixa fram lite ljusslingor och pynt till första advent i morgon. 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)