Blogg

Gott Nytt År!

4 jan 2020

2020

Nu sparkar vi ut 2010-talet och ett helt decennium har gått igen. Under dessa år har Andersgård fått en ny spannmålstork, dubblat sin areal, genomgått ett generationsskifte, fått en anställd, bytt eldningspanna från olja till halm, öppnat gårdsbutik och familjen har utökats radikalt. Driften lades om till plöjningsfritt precisionsjordbruk och är på väg mot en metod som kallas conservation agriculture vilket innebär att man direktsår utan att bearbeta marken. 

Målen i framtiden är att kunna odla med så lite biologisk påverkan som är möjligt för att ändå kunna driva ett effektivt jordbruk. Miljöreglerna blir ännu tuffare för varje år och vi ser också att konsumenterna blir mer och mer medvetna om hur deras val påverkar framtidens jordbruk. Fortsätter man att handla svenskt kommer också vi att känna en större säkerhet inför kommande investeringar för ett mer hållbart jordbruk och då vågar vi satsa på dyrare investeringar. 

Klimatförändringarna är allas största utmaning och bör tas på största allvar. Tyvärr kommer vi inte att kunna vända trenden och vi har därför att se fram emot andra utmaningar i framtiden än de vi är vana vid. I jordbruket innebär det allt varmare klimatet att vi kan odla fler köldkänsliga grödor såsom sojabönor och sötpotatis men vi har fortfarande färre soltimmar än andra länder längre söderut vilket också begränsar. Att det blir varmare gör också att svampar, sporer och skadedjur överlever de allt mildare vintrarna och jag tror att detta kan bli ett problem i framtiden med vårt fuktiga och mörka vinterklimat.  

Nya grödor vinner ändå mark men mest beror det på att konsumenterna medvetet väljer svenskt före importerat. Då är det inte mer än rätt att vi försöker odla det som konsumenterna efterfrågar som bönor, linser och mer exotiska livsmedel så gott vi förmår. Många konsumenter väljer vegetariskt framför animaliskt och även om man kan ha åsikter om vilket som egentligen är det bästa behöver vi ocks släppa in möjligheterna att producera vegetariska alternativ och att jobba med vår marknadsföring. Vegotrenden innehåller många microtrender med utländska exotiska råvaror och där är det läge att dra upp ärmarna och ta sig an utmaningen att få våra inhemska råvaror längst fram på disken igen. 

Vi på Andersgård kommer under det nya decenniet att fortsätta pröva oss fram med nya och bättre odlingsmetoder och förhoppningsvis introducera fler hemproducerade varor i vår gårdsbutik. 

Gott nytt 2020 allihop!

Hälsningar Anders, Helen, Desiree, Ingrid och Axel.

 

Sötpotats

8 okt 2019

I år var det vårt första år som vi odlat sötpotatis i en större mängd och vi har lärt oss massor. 

Sötpotatis är inte släkt med potatisen och bildar inte solanin och trivs bra i värme vilket gör att lagringen av sötpotatis är enklare än med vanlig potatis. Det går fint att lagra i rumstemperatur och den kan ligga ljust. Eftersom den inte angrips av skadedjur eller kräver speciellt mycket vatten är den också väldigt behaglig att odla. 

För att få fram sötpotatisar måste man ha sticklingar. Dessa får man av en gammal sötpotatis som läggs i jord och vattnas. Då börjar potatisen bilda rötter och skjuta skott. Det tar tre månader att få lagom långa sticklingar. Dessa bör vara mellan 15-30 cm långa när de sätts. 

Vi beställde sticklingar hos Olssons frö och dessa kom hem till oss sista helgen i maj. Jag satte dem direkt i plugg som var breda och djupa. Sedan stod de i pluggen i 8 dagar innan de planterades ut i de täckta bäddarna. 

Vi la på väv och la ut droppslang och ett par gånger gödslade jag med blötlagd hästgödsel. När det efter någon månad blev väldigt varmt togs fiberväven av.

Efter 115 dagar provplockade vi ett par plantor och ett par dagar senare kom en överraskande frostnatt. Eftersom de är mycket frostkänsliga fick vi bestämma oss för att plocka upp alla potatisar och den 28/9 på dag 130 plockades alla upp. Vi placerade dem varmt och fuktigt en vecka för att kurera dem så att de får sötma och skal och idag sorterade de och lades ut i butiken.

Det har varit en intressant kultur att testa på. Den kräver i princip inget arbete förrän den ska plockas, men då krävs det desto mer. Det var ordentligt jobbigt att plocka upp den då den är så känslig att man inte kan använda en vanlig plockmaskin. Istället körde vi med en äldre friläggare för potatis och sedan plockades de för hand. Eftersom de kureras i värme och fukt i en vecka går det åt en hel del energi. Sedan ska de sorteras och packas. 

Det vi lärt oss till nästa år är följande:

1. Ogräs. Den är extremt känslig. Även med matta märktes det betydlig skillnad mellan de som stod i kanten av mattan och de i mitten.

2. Gödsel. Jag gödslade extra på en del av odlingen och de blev betydligt större och finare.

3. Värme. Jag tog av väven när det blev varmt men den skulle legat på under hela växperioden. Temperaturen växlade så mycket i sommar att ingenting trivdes, och speciellt inte Sötpotatisen.

4. Kureringen. Det måste vara en betydligt mer isolerad plats där fläkten inte behöver vara igång hela tiden.

Det jag är stolt över med försöket är att jag stod på mig när jag valde att plantera sticklingarna innan rötterna blivit speciellt långa. Alla potatisarna var raka och fina, bara två stycken var missformade. 

Nästa år ska vi ha samma antal igen, men med en erfarenhet rikare. Det är ändå rätt fantastiskt att vi kan odla svenska sötpotatisar till konsumenterna i närområdet. 

Tröskning och skörd

30 jul 2019

Det är helt sjukt hur fort sommaren gått. Nu är skördetiden igång. Vi skördar gurkor, tomater, squash, bönor, kål och lök för fulla muggar. I butiken finns nu både gurka och squash. 

Tröskningen har också dragit igång och vi har tröska både gräsfrö och raps. Gräsfrö skörden blev fyra gånger större än i fjol och även rapsen ser bra ut även om den inte är så hemskt mycket bättre än normalt. Estrella potatisen har också börjat plockas och vi är inne på andra veckan nu. Det ser bra ut även där.

Vi har trots allt haft kanonväder i år med regn just under den period då vi behövde som mest. Sen har det varit torrt även i år men mycket beroende på att reserverna djupare ner i marken helt enkelt inte fyllts på ordentligt efter förra årets torka. Jorden torkar alltså ut fortare än normalt. Det räcker med värme under en vecka för att växterna ska sloka.

Jag hoppas nu att vår lycka håller i sig, vi har trots allt några hundra hektar kvar att tröska i år och så höstsådd på det

 

Sådd

2 feb 2019

Barnen hjälper gärna till att så. Här har de sått varsitt tråg med sina favoriter och Ingrid ansvarade för etiketterna. Ingrid valde isbergssallad och Axel huvudsallad. Desiree sådde clementin och har som äldsta syrran redan hjälpt till att både så och skola om bland annat paprika som de alla väntar spänt på ska bli stora nog att ge frukt. Den som väntar på något gott.... 

Härligt väder idag

5 jan 2019

Idag skiner solen jättehärligt och fåglarna kvittrar. Jag var och tittade till den nya vallen, den växer fint, men någon luzern syns tyvärr inte till. Klövern däremot har tagit sig och det ser riktigt frodigt ut. Bredvid breder ett av vetefälten ut sig och när man ser dessa två lysande gröna fält tillsamman i solen känns det så härligt vårlikt. 

 

Vårkänslor

29 dec 2018

I en familj av fem personer går det åt en hel del mat. Det blev vi varse om förra året när jag odlade lite mer än vanligt. Jag skulle odlat MYCKET mer än vanligt, så det gör jag i år. Eftersom planen är att även sälja lite grönsaker i butiken behöver jag utöka både odlingsytorna och sortimentet detta år. I höst har jag förutom de vanliga pallkragarna dessutom införskaffat ett tunnelväxthus om 18 kvm och gjort tre nya långa bäddar i trädgården. I tunneln kommer det i vår att odlas tidig kål, spenat, sommarmorötter och rädisor. I sommar blir det tomater, paprika, gyllenbär och bönor och till hösten lite mer kål, asiatiska kålsorter och olika bladgrönsaker. I det fina växthuset blir det gurkor och meloner tillsammans med vindruvorna som är planterade där.

För att kunna skörda under en längre period sår jag i omgångar och för den tidiga skörden av kål, sommarmorötter och bladgrönsaker har jag redan sått i pallkragar och i byttor i växthuset. I början på februari ska jag anlägga en varmbänk där jag kan så ytterligare rädisor, spenat, ärtskott och sallat. Inomhus står brätten med paprika, purjolök, mizunakål och lite blommor på tillväxt tillsammans med tomatplantor jag avser att odla inne under våren. Kiwi stratifieras och om några veckor sätter den stora sådden igång.

För att hinna med allt ska jag täckodla. Jag har massor med ensilage som jag slänger varje vinter och jag tänker att jag istället kan använda den i odlingen. Då täcks bäddarna så att ogräset inte kommer upp på samma sätt och dessutom gödslar det jorden då ensilage är näringsrikt. Jag hoppas också på att kunna täcka vintermorötterna på hösten för att kunna skörda ur jorden hela vintern, men det kommer att bli ett experiment i år. Även svartrötterna kommer att få stå kvar över vintern. Här är ju så milt så jag tänker att om jag odlar köldtåliga grönsaker borde de med lite skydd av t.ex växthuset och tunneln kunna stå kvar och skördas långt in på vintern.

Första året kommer att bli ett test. Jag har ju inte odlat i denna omfattning tidigare, men om det lyckas sparar vi pengar, det är ett rent nöje att plocka mat ute en stor del av året, och misslyckas jag så är det tiden och priset för fröerna som jag förlorar vilket inte gör mig så mycket. 

Så med lite tur kommer det att finnas en mängd olika grönsaker i butiken under kommande sommar och höst.

 

Julbak

9 dec 2018

Idag var det julbak hemma. Det skapades traktorer, grävare, truckar och dumpers. Vaddå grisar och gummor? När barnen och Anders får välja är temat alltid maskiner och traktorer och idag var det deras bakdag. När de tröttnat fick jag baka upp resten och då fick vi även lite bockar gummor och granar. Receptet på degen kommer från min mormors gamla kokbok. Den är jättegod och väldigt lättbakad.

 

I väntan på våren

1 dec 2018

Nu går betplocksmaskinen in för vila. Den har arbetat intensivt och plockat betor i hela södra Halland. Plockmingen har gått väldigt bra, det har varit lagom torrt i marken så det har gått relativt smidigt. Till nästa år kommer vi troligen att utöka betodlingen ytterligare. Skörden blev helt ok trots sommarens otroliga torka. Regnet som kom senare på hösten gjorde god nytta för betorna. 

Nu ser vi framåt mot våren och förberedelserna för den lilla grönsaksodlingen har börjat. Kållandet är gödslat och är täckt i väntan på våren. Snart ska de första kålen sås och ställas i tunneln i väntan på mer ljus. Då blir de tidiga och härdig mot temperturförändringar. Det är svårt att hålla fingrarna i styr när vädret är så milt och fint. Man får påminna sig om att det bar är december och att det kan bli riktigt kallt i januari.

Inför julen kommer vi att fylla på med potatis i butiken. Båda sorterna funkar fint till Janssons frestelse och till lutfisken. 

Nu är det dags att fixa fram lite ljusslingor och pynt till första advent i morgon. 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)