Det svarta guldet; Rapsen

Rapsen förknippas ofta med det svenska slättlandskapet och sommar. Den blommar vackert gult på försommaren och lyser upp landskapet. Vi odlar höstraps hos oss. Det är raps som man sår tidigt, redan på sensommaren eller tidig höst. I växtodlingsplanen behöver man ha koll så att rapsen föregås av en gröda som skördas tidigt så att inte rapssådden blir för sen för då hinner den inte etablera sig som den ska.

Rapsen är en kålväxt och hela plantan är ätlig, även blommorna. Precis som med all annan kål så är den väldigt smaklig för alla, och det innebär att många djur gärna sätter i sig rapsen. På hösten efter att den precis stuckit upp sina små blad så kommer jordlopporna och kalasar på den. Har man otur blir hela fältet så angripet att man får harva eller plöja ner allt på våren. Detta hände oss förra säsongen. Under vintern går rådjur och älgar och smaskar på plantorna som är kvar, och har man otur kommer även vildsvinen, men de brukar ha fullt upp med att böka runt där vi haft potatis och sockerbetor så rapsen har varit ganska förskonad. Är vintern väldigt blöt vill inte rapsen vara med. Den gillar inte när jorden är blöt eller packad därför sår vi rapsen lite annorlunda än övriga grödor, vi sår och kultiverar samtidigt.

När solen tittar fram på våren spritter det i kroppen på de flesta, även på rapsen. Den vill sätta igång och växa och är därför den första grödan att gödslas på våren för att få en riktig kickstart. Sen kan den växa till sig och bli så där härligt sommargul och förhoppningsvis blomma riktigt länge. Blommorna är beroende av pollinering och under blomningen surrar det i fälten av olika typer av bin och pollinerare. Förra året vimlade det även av cyklister, bilar, hästar och människor i fälten, och på sociala medier delades det tusentals bilder på människor som förstörde rapsplantor i sin iver att delta i rapsbildshysterin. På vår gård var vi inte lika drabbade som många andra var och jag väljer att tänka att det beror på att vi har så härliga människor i byarna runt omkring som förstår att blommande rapsfält inte är allmänningar eller ingår i allemansrätten. Man kan tycka att man som enskild person inte gör någon skada, men om hundra personer tänker så, så blir skadan ganska stor. Raps gillar inte att man stör rötterna och som sagt, packad jord är ingen höjdare så bilar, cyklar och mopeder förstör mycket som kanske inte syns med en gång.

När rapsen blommat färdigt bildas det som små ärtskidor där blommorna suttit, precis som på broccoli, rädisa och andra kålväxter. Denna skida ska sedan växa sig stor och på sensommaren är det dags att tröska. Det är en ganska kritisk tid för det är inte helt ovanligt att det haglar vid den tiden på året och har man otur kan hagelskurar tömma skidorna på fröna så att man inte får någon skörd. För några år sedan kom det en rejäl hagelskur som förstörde våra vetefält, men rapsen hade skördats färdigt bara dagen innan. Det var en riktigt pärs. Hade rapsen inte tröskats den dagen hade vi förmodligen förlorat allt på det fältet som drabbades av haglet. Rapsfröna är små och svarta och de används främst för att göra rapsolja av. Den kan sedan användas antingen som bränsle eller i matlagning.

Detta året håller vi tummarna för att allt ska gå väl och att vi ska få se vackra gula gungande fält på försommaren och få fin rapshonung av bina, och att ni ska kunna fortsätta köpa svensk och hållbart producerad rapsolja i affären.

5 Mar 2021