Mjöl

Något jag inte skrivit om är mjölet. Förra året (2019) började jag mala mjöl till oss själva och våra brödbak. Målet är att kunna vara helt självförsörjande året om på allt vi äter (utom ägg och mejerivaror)och där är mjölet en nyckel. Har man mjöl kan man göra både pasta och bröd dessutom kan man koka krossade gryn som ris eller till gröt. 

Nymalet mjöl har mycket smak kvar och luktar jättegott. Bröden blir riktigt goda och frasiga. Vetet vi har är ett riktigt fint brödvete. I år har det bra värden och lämpar sig utmärkt att baka med. Vi har även rågmjöl och kornmjöl. det sista lämpar sig bäst till ojästa bröd eller kakor och man kan också koka gröt på det. Jag brukar använda kornmjölet när jag gör lite tunnare bröd i stekpannan. Det ger inte så luftiga bröd utan mer spröda.  Eftersom färskmalet mjöl ger godast smak maler jag inte mer än tre eller fyra kilo på en gång. Jag ivill inte att det ska stå mer än någon vecka så att det inte tappar i smak, även om mjölet i sig håller betydligt längre än så. 

Jag använder en liten kvarn som jag kopplar till hushållsapparaten och som maler ungefär ett kg åt gången. Första tiden malde jag bara grovt till oss själva men sen var det någon som undrade om vi sålde så då fick jag mala lite och sätta ut i butiken. I år har försäljningen av mjöl ökat jättemycket och nu har jag beställt en kvarn som maler med stenar istället och en sikt som kan kopplas på. Dels kan den mala allt lite fortare och dels inbillar jag mig att stenmalet mjöl är godare. Snart kan vi alltså se fram emot flera olika mjöl i butiken, både fullkorn och siktat.  

Jag brukar också krossa lite vete och ställa ut. Vetekross är jättegott att blanda i bröd eller frallor. Framöver har jag en tanke om att även kunna sälja flingor av både råg och havre och att kunna få fram mannagryn. 

 

Min nuvarande lilla kvarn med valsar.

Vetekross

2 Oct 2020