Recept

Här finns lite recept så att ni får inspiration om hur man kan använda våra råvaror. Alla recept är anpassade till vår familj med två vuxna och tre barn. 

 

Äppelpaj smulpaj på sötlupin

5 äpplen 

1 tsk kanel

1 tsk strösocker

Lite smör att smöra formen med

 

150g smör

2dl sötlupinmjöl

1.5 dl strösocker

0.5 tsk salt

 

Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem i en bunke. Häll på kanel och socker och blanda runt.

 

Smörj en form och häll ner äpplena.

 

Häll i mjölet och sockret i en matberedare med kniv. Dela smöret i små bitar och lägg i matberedaren. Häll i saltet. Kör matberedaren till en lagom smulig massa. 

 

Häll på smuldegen på äpplena ochvsätt in i ugnen i 20-25 minuter.

 

Struvor på gårdens vete

2dl vetemjöl från Andersgård

1.5 dl svenskt potatismjöl

2 ägg från Hallagård 

2dl svensk helmjölk 3%

1dl svensk vispgrädde 40%

4 msk svenskt strösocker

 

Struvor helt vetefria:

2dl potatismjöl

1 ägg

2 msk socker

1.5 dl gräddmjölk

 

olja till fritering

Strösocker att doppa struvorna i.

 

Vispa ihop ägg och socker.

Häll i vetemjölet och rör till en ganska tjock massa.

Häll i mjölken lite i taget medan du vispar/rör så att veten inte klumpar sig.

Häll i potatismjölet och rör ut ordentligt. Häll till sist i grädden.

Låt stå 5 minuter och värm under tiden upp oljan i en kastrull. Jag brukar ha en ganska liten kastrull. Oljans temperatur ska ligga mellan 180-190 grader. Använd en termometer för att hålla koll.

NStäll struvjärnet i den varma oljan en minut ungefär så att järnet blir varmt. Låt det rinna av lite och doppa sedan järnet i smeten men inte så djupt att hela järnet täcks utan bara upp till kanten. Annars får du inte av struvorna. Håll järnet med smeten ovanför oljan en kort stund innsn du försiktigt doppar ner järnet i oljan. Håll kvar tills det värsta bubblandet lagt sig och kika hur färgen ser ut. Jag brukar låta dem få gyllene kanter men vara ganska ljusa. En del vill ha  dem mörkare. Det är en smaksak.

Ta av struvan på ett par ark hushållspapper och låt dem svalna. Doppa sedan ena sidan i strösockret och lägg upp på ett fat. Låt dem torka och svalna ordentligt innan du lägger dem i en burk. Frys direkt om du inte ska äta dem samma dag.

Lycka till!

Jordgubbssylt och saft i ett kok.

Jag använder mindre socker än brukligt. I stället använder jag atamon som konserveringsmedel. Vill man inte använda atamon råder jag att öka sockret till 5 dl per liter avrunnen saft och ca 5 dl till sylten.

Saft:

3 l jordgubbar, rensade

3 dl vatten

6 dl socker

(1 tsk atamon)

Sylt:

De avrunna jordgubbarna

3 dl socker

(1 tsk atamon)

 

Börja med att koka jordgubbarna och vattnet i ca 10 minuter. Pressa inte sönder jordgubbarna utan rör bara då och då.

Häll av jordgubbarna i en saftsil eller durkslag med bomullsväv i. Låt de rinna av ordentligt men pressa inte.

Koka upp de avrunna jordgubbarna i sockret och låt koka i några minuter tills sockret löst sig helt. Stäng av plattan och rör i atamon, (om du ska använda det). Ös upp i rena, torra burkar och fyll ända upp. Sätt på locket och ställ dem uppochner att svalna.

Koka upp den avrunna saften tillsammans med sockret. Låt koka i någon minut och stäng av plattan. Skumma av så gott det går och häll i atamon (om du vill använda det). Häll på rena torra flaskor.

 

Jordgubbsglass för glassmaskin.

3 ägg

1 ½ dl socker

1 tsk vaniljsocker

2 dl grädde

1 dl mjölk

2 dl mixade jordgubbar

Vispa ägg och socker ganska pösigt. Vispa i grädden och mjölken. Blanda i vaniljsockret i de mixade jordgubbarna och häll i smeten. Blanda runt lite. Häll smeten i bunken till glassmaskinen och låt den jobba ca en timme.

Smaklig måltid!

 

Andersgårds flädersaft.

4 l vatten

3 dl socker

40 blomklasar

2 citroner

I tsk citronsyra

(½ msk atamon)

Koka upp vatten och socker och låt det svalna. Skölj fläderblommorna och varva dem med de skivade citronerna i en bunke. Rör i citronsyran i vattnet och häll det över blommorna och citronen. Blanda runt lite och lägg ett fat eller liknande på toppen så att blommorna trycks ner. Ställ bunken svalt i tre-fyra dagar och rör runt någon gång.

När saften stått färdigt sila den genom en saftsil och låt den stå och rinna i ca 10 minuter. Blanda i atamon om du vill ha det. Häll sedan på rena flaskor och ställ kallt eller frys i burkar om du inte använder atamon.

Sötpotatissoppa

800g sötpotatis

2 st gula lökar

2 msk smör (eller svensk rapsolja)

1,3 l vatten

1 tsk salt

1 krm vitpeppar

2 st vitlöksklyftor

1 st purjolök

1 toppskott libbsticka

2 ½ dl grädde

Skala och dela sötpotatisen i bitar. Skala och hacka löken. Fräs lök och sötpotatis i smöret tills löken är mjuk men utan att den blir brynt. Häll på vattnet. Dela vitlöken i småbitar och lägg i vattnet. Salta och peppra och lägg i libbstickan. Skär upp halva purjolöken och lägg i vattnet. Låt koka i ca 25 minuter tills sötpotatisen är mjuk.

Mixa ihop soppan och skär upp resten av purjon. Lägg den i soppan och låt puttra ytterligare fem minuter. Häll till sist i grädden och smaka av med mer salt och peppar om det behövs.

Andersgårds rotmos

2 st sötpotatisar

1 st liten kålrot (ca 400 g)

1 st liten rotselleri (ca 150 g)

2 st morötter

4 st mjöliga potatisar.

1 tsk Salt

Smör

½ dl mjölk

Salt och vitpeppar

 

Skala alla rotfrukter. Lägg i kålroten, morötterna, sellerin och salt i vatten och låt koka 10 minuter. Lägg i potatis och sötpotatis och koka ytterligare 20 minuter eller tills allt blivit mjukt. Känn med en provsticka.

Häll av vattnet. Lägg i lite smör efter tycke och smak, mjölken och vispa ihop. Smaka av med salt och peppar och fortsätt vispa tills det blir fluffigt. Ibland kan man behöva mer mjölk.

 

Långkål:

Ca 800g färsk grönkål

Ca 1.5 L Skinkspad eller grönsaksbuljong.

Sortera ut så att du har bara blad. Använd även tre-fyra cm av toppen (om du har en sån). Skölj noga under rinnande vatten eller lägg i vattenbad med en tsk ättikssprit i. Lägg sedan kålen i en stor gryta med skinkspadet eller buljongen.

Koka kålen i spadet i åtminståne två timmar, tills den är helt mjuk. Ta sedan upp den och låt den rinna av ordentligt i ett durkslag och låt sedan svalna såpass att man kan ta i den med händerna.

Stuvningen:

25g smör

1dl sirap

4 dl grädde

1 tsk ättissprit (12%) eller 2 tsk vinäger

salt

svartpeppar

 

Hacka kålen efter tycke och smak. Smält smöret i en stekgruta eller en stekpanna med höga kanter. När smöret bubblar som mest lägg i den hackade grönkålen och stek i några minuter på hög värme men akta så det inte bränner.

Salta och peppra sparsamt och stek ytterligare en liten stund på medelvärme. Häll i sirapen och rör om ordentligt, sedan i med ättiksspriten eller vinägern och rör om ordentligt. Sist i med grädden och sänk värmen lite ytterligare. Nu ska stuvningen bubbla och tjockna men passa så det inte bränns vid.

När stuvningen känns ok, smaka av ordentligt och lägg till salt eller peppar vid behov.  

Mormors pepparkakor:

Ca 200 st.

2 tsk bikarbonat

Ca 800g vetemjöl (ungefär 1,3 liter)

1 ½ dl ljus sirap

4 dl strösocker

300g smör

2 tsk mald kanel

2 tsk mald ingefära

2 tsk malda nejlikor

2 tsk mald kardemumma

3 ägg

Grädda i 175-200 grader i ca 8 minuter.

Blanda bikarbonat med hälften av vetemjölet. Koka upp sirap, socker smör och kryddor och låt sedan kallna. Tillsätt äggen och mjölblandningen. Rör i mer mjöl tills degen känns lite kladdig men inte blöt. Rulla till en klump och mjöla in runt om och lägg i en påse i kylen minst en timme. (Jag brukar göra degen på kvällen och låta den ligga till dagen efter).

Ta en lagom bit deg och kavla ut den på mjölat bakbord eller på bakplåtspapper tills den är ganska tunn, ca 3mm tjock och stansa ut figurerna. Om degen är för klibbig så arbeta in mer mjöl men bara lite i taget. Lägg in degen i kylskåp mellan omgångarna så är den enklare att arbeta med. Grädda kakorna gyllenbruna.

Med vårt vetemjöl blir kakorna lite mörkare än med helt vitt mjöl.

 

Tomatpuré/tomatsås (med passertillsats.)

2 msk svensk rapsolja eller svenskt smör

5 kg tomater (gärna de som är skadade eller övermogna)

2 dl vatten

3 gula lökar

100 g stjälkselleri

4–5 vitlöksklyftor (eller en hel vitlök om man gillar det mycket, det tar jag)

(färsk chili, beroende på styrka och tycke tar man olika mycket. Jag använder sorten Rainbow som kan ge ganska stark smak så då blir det bara en liten bit.)

1–2 paprikor

Salt, peppar

 

Häll oljan i en stor gryta som rymmer mer än 6 liter, och sätt på värmen på medel. Skala och skar löken i klyftor. Skala vitlöken och skär dem i bitar. Det behöver inte vara speciellt finhackat. Hacka sellerin och lägg alltihop i oljan och fräs en stund. häll av från grytan till en bunke eller tallrik innan löken fått färg, den ska bara vara genomskinlig.

Skölj tomaterna och ta bort eventuell stjälk. Lägg dem i grytan och häll på vattnet. Höj temperaturen till strax under max. Lägg på ett lock, lite på sidan och ha koll så att inte tomaterna bränner i botten, rör om du kan. När du hör att det kokar friskt sänker du temperaturen till medel och häller i lökblandningen. Låt locket ligga på och rör runt med jämna mellanrum och pressa lite på tomaterna så de spricker. Jag använder en potatisstomp att trycka sönder dem med.

När vätskan trängt fram ordentligt är det dags att ta i paprika och ev. chili. Skala och rensa paprikan och chilin och skär i bitar. Chilin brukar jag bara ta ett par små bitar av. Lägg i grytan.

Låt koka i ca 30 minuter tills alla tomater blivit helt sönderkokta.Sätt under tiden ihop passertillsatsen till köksmaskinen eller ta fram den passerare du har. Det går också bra med en stor, och lite grovmaskig sil.

Ta fram ett finmaskigt durkslag eller en sil och häll av all vätska i en större bunke. Kör resterna som blir kvar genom passeraren alternativt passera det genom att trycka ut fruktköttet genom en grovmaskig sil. Frön och skal ska bli kvar, det är bara fruktköttet som ska igenom.

Häll den bortsilade vätskan och det passerade fruktköttet i en ren gryta (jag brukar diska ur den jag använt och använda samma) och ställ på spisen. Låt koka upp och ha hela tiden koll så att det inte kokar över. När det kokar, sänk värmen till låg temperatur och låt puttra utan lock till att börja med. När det tjocknat efter ett tag så sätt på locket (annars blir det tomatsås ända upp i taket). Låt koka ner ordentligt under flera timmar på låg värme och rör ibland. När det kokat ner till den konsistens man önskar smakar man av med salt och peppar. Vill man ha en mildare smak kan man hälla i lite socker och ev. lite rödvins vinäger.  

Inlagd gurka

1 kg västeråsgurka

3dl ättikssprit 12%

6 dl socker

9 dl vatten

ett knippe svart vinbärsblad

ett knippe dillkronor (ca 5 st)

Tvätta och borsta av gurkorna noga i varm vatten. Koka upp vattnet med socker och ättikssprit. skiva gurkorna efter tycke och varva dem och krondillen i burkar med tättslutande lock. lägg svart vinbärsbladen överst. Fyll burkarna med lagen, som ska vara het, ända upp. Stäng locken och vänd på burkarna så de står uppoch ner, då steriliseras locken. Ställ i kyl eller svalt rum i minst en vecka innan du smakar. Hållbarhet i sval är ca 6 månader. I kyl betydligt längre. 

Zucchinikaka med saftsås

ugn:200 grader 35-40 minuter

250 g fint riven Zucchini

250 g Keso

3 ägg

0,5 dl socker

3 msk mjöl

2,5 dl grädde

0,5 dl hackad mandel (skållad och skalad)/ mandelmjöl

+smör och skorpmjöl till formen

Saftsås:

4 dl saft (jag föredrar röd vinbärssaft till denna kakan)

4 dl vatten

1,5 msk potatismjöl

blanda allt kallt i en kastrull. värm under omrörning tills såsen tjocknar, (när det kommit en bubbla). Ta av från värmen och låt svalna.

Zucchinikaka

Starta ugnen. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt resten och blanda noga. Smörj en form med lite smör och skorpmjöl. Häll i blandningen och sätt in i ugnen. Låt gräddas i 35-40 minuter, det ska bli en ganska brun skorpa uppepå. 

Ta ur ugnen och ät ljummen eller kall tillsammans med saftsås.

 

Snabbpicklad zucchini/gurka

ca 500 g zucchini/gurka

2 tsk salt

1 tsk socker

2 msk ättikssprit (12%)

Skiva zucchinin/gurkan tunt. Lägg i en skål och strössla över saltet. Fördela och blanda in saltet försiktigt så att det blandar sig ordentligt. Häll på sockret och blanda likadant. Häll på ättiksspriten och pressa ihop skivorna med en gaffel. Lägg på ett t-fat eller liknande som kan pressa ner skivorna i bunken och ställ en tyngd på (jag brukar hälla vatten i en stor saftbringare och ställa uppepå). Låt stå i minst 10 minuter. Häll sedan på en burk genom att pressa ihop skivorna. Häll sist över spadet så att det täcker skivorna och sätt på locket. Kan stå minst en vecka i kyl och säkert betydligt längre bara det står kallt. 

Hummus på bondbönor. 3 sätt.

Alternativ 1:

ca 400 g färska bondbönor med skida

1 msk sesamolja (alt. 2 tsk tahini)

1 msk olivolja

saft från 1/2 - 1 citron

2 klyftor vitlök (pressas)

ett par nypor salt

 

Sprita bondbönorna så att trådarna som håller ihop skidan lossnar, och skär bort spetsarna. Lägg bönorna i en gryta och täck med vatten. Koka i ca 5 minuter.

Plocka ut bondbönorna och lägg åt sidan. Lägg skidorna i en mixer. Häll i oljorna, citronsaften och de pressade vitlöksklyftorna. Mixa på full effekt ett par minuter och smaka av med salt. Om mixen är för torr tillsätter du vatten. 

Ibland blir hummusen trådig av att skidorna varit för trådiga. Då kan du passera hummusen genom ett durkslag eller en grovmaskig sil. Jag brukar använda ett durkslag men om jag har en stor sats till ett kalas så passerar jag med passertillsatsen på köksmaskinen. 

Alternativ 2

ca 400 g färska bondbönor med skida

1 msk sesamolja (alt. 2 tsk tahini)

1 msk olivolja

saft från 1/2 - 1 citron

2 klyftor vitlök (pressas)

ett par nypor salt

 

Sprita bondbönorna så att trådarna som håller ihop skidan lossnar, och skär bort spetsarna. Lägg bönorna i en gryta och täck med vatten. Koka i ca 5 minuter.

Dela skidorna med bönorna i och lägg allt i en mixer. Häll i oljorna, citronsaften och de pressade vitlöksklyftorna. Mixa på full effekt ett par minuter och smaka av med salt. Om mixen är för torr tillsätter du vatten. 

Ibland blir hummusen trådig av att skidorna varit för trådiga. Då kan du passera hummusen genom ett durkslag eller en grovmaskig sil. Jag brukar använda ett durkslag men om jag har en stor sats till ett kalas så passerar jag med passertillsatsen på köksmaskinen. 

 

Alternativ 3

ca 800 g färska bondbönor med skida

1 msk sesamolja (alt. 2 tsk tahini)

1 msk olivolja

saft från 1/2 - 1 citron

2 klyftor vitlök (pressas)

ett par nypor salt

 

Sprita skidorna och plocka ut bönorna. Lägg dessa i en gryta med vatten och låt koka i ca 5 min.

Häll av vattnet och lägg bönorna i en mixer. Häll i oljorna, citronsaften och de pressade vitlöksklyftorna. Mixa på full effekt ett par minuter och smaka av med salt. Om mixen är för torr tillsätter du vatten. 

SMAKLIG MÅLTID!

 

Sötlupinpannkakor med kornmjöl:

 
10 dl mjölk
6 ägg
1dl kornmjöl
1 dl sötlupinmjöl
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 msk smör
 
Häll först i 4 dl mjölk i en bunke.
Vispa ner mjölsorterna 1 dl i taget i mjölken så att alla klumpar försvinner. Börja med lupinmjölet.
Fyll på resterande 4 dl mjölk.
Knäck i äggen och vispa ut dem.
Häll i saltet.
Smält smöret i laggen på låg värme och blanda i smeten.
Häll i smet i laggen till en tunn pannkaka och stek på låg till medelvärme. Servera med sylt eller sirap.
 
Smaklig måltid! Mjölsorterna hittar ni i butiken.

Snabb potatissallad på vinterpotatis och sötpotatis

6 st LaBella potatis

200 g sötpotatis

1 dl majonnäs

2 dl gräddfil

1 bunt gräslök

salt och peppar att smaka av.

Skala potatisen och dela i fyra delar. Koka lätt tills de är lite hårda fortfarande men stickan ska komma in i potatisen. 

Skala sötpotatisen och skär i kuber ca 1x1 cm. Koka dem försiktigt i några minuter så att de fortfarande är lite motstånd när du provar med provsticka. samma som med potatisen. 

Blanda under tiden majonnäs och gräddfil och hacka gräslöken. Det spelar ingen roll om man hackar fint eller grovt utan det är en smaksak. Lägg i och blanda gräslöken i gräddfilen och majonnäsen.

Häll av potatisen och låt dem rinna av ordentligt medan de svalnar. 

Blanda ner potatisen och sötpotatisen i majonnäsen och gräddfilsblandningen försiktigt och smaka av med salt och peppar.

Sötpotatispaj original från USA

Det finns färdig pajkrydda till pumpapaj som man också kan använda, men jag har inte hittat den blandningen i Sverige ännu. 

En sats pajdeg som passar en form på ca 30 cm / diam. Det ska bli både botten och lock + 1 uppvispat ägg.

Fyllning:

450 g sötpotatis

115g rumsvarmt smör

200g farinsocker

120ml vispgrädde

2st stora ägg

2 tsk mald kryddpeppar

1tsk vaniljsocker

1 tsk mald kanel

½ tsk mald muskot

½ tsk mald nejlika

¼ - ½ tsk ingefära

En eller två nypor salt.

 

  • Gör först pajdegen och lägg den i kylen i minst 10 minuter.
  • Koka sötpotatisen med skal i ca 30 minuter tills den är helt mjuk.
  • Dela pajdegen i två delar, botten och lock, och kavla ut den ena till en botten som läggs i formen. Nagga den med gaffel. Lägg in den andra biten i kylen igen.
  • Pensla på äggvispet och ställ i kyl eller frys i minst 15 minuter innan du lägger i fyllningen
  • Sätt ugnen på 175 grader C.
  • När sötpotatisen blivit supermjuk häller du av det varma vattnet och häller på iskallt vatten så at du lätt kan ta av skalet. Dela sedan sötpotatisen i bitar och lägg i en skål för att mosa. Du kan mosa med mixer eller el-visp tills de blir som puré. Blanda i övriga ingredienser och vispa/mixa tills det blir en fin smet.
  • Kavla ut den andra biten deg till ett lock.
  • Häll i fyllningen och lägg försiktigt på deglocket. Fäst i kanterna och gör lite lufthål.
  • Ställ in i ugnen och grädda 55–60 minuter. Om man tycker att kanterna bränns kan man lägga på lite aluminiumfolie.

 

Pumpamarmelad

600g pumpa

500g äpple

Ca 1 dl vatten

1kg syltsocker

Lite citronsaft

 

Skala och kärna ur äpplen och pumpa (spara på pumpafröna och rosta dem i ugnen). Skär det i bitar och lägg i grytan och häll på vattnet. Låtkoka drygt 5 minuter tills äpplena mjuknat. Se till att det hela tiden finns vatten i botten så det inte bränner. 

När äpplena mjuknat och börjar mosa till sig så mixa ihop allt till en jämn smet. Häll i sockret och droppa i lite citronjuice, ungefär som från 1/2 citron. Låt koka upp igen och koka ca 10 minuter. Rör lite då och då.

(Här brukar jag blanda i lite Atamon, men det behöver man inte om man inte vill) Häll upp på rena varma burkar. Förvara svalt.

 

Pumpapaj, original från min släkting i USA

Pajdeg:

4 dl mjöl

200g smör

(1-2 msk vatten)

 

Fyllning:

1.25 dl farinsocker

1.25 dl strösocker

1 ½ msk mjöl typ vetemjöl

½ tsk salt

4 ägg

1 tsk kanel, mald

½ tsk muskot, mald

½ tsk kryddpeppar, mald

(De tre kryddorna kan bytas ut mot 3 msk av pumpkin pie spice, en mix av kanel, kryddpeppar, muskot, ingefära och kryddnejlika. Den går enkelt att blanda till själv).

3,5 dl kokt pumpa (i små bitar eller puré, men det funkar med riven rå pumpa också)

3,5 dl half and half cream (typ hälften mjölk, hälften grädde) den ska vara ljummen

 

Instruktioner:

Pajskal:

Blanda mjöl och smör i en mixer eller genom att använda en gaffel eller fingrarna. Är den väldigt torr så tillsätt lite av vattnet. Dela i två lika stora delar och rulla in i plastpåse och lägg i kylen åtminstone i 20 minuter.

Ta ut pajdegen och kavla ut den så att den får plats i formen. Jag brukar använda två bakplåtspapper att kavla ut på, en som jag lägger degen på och en som jag lägger uppepå som jag kavlar på. På så sätt fastnar inte degen på kaveln.

Lägg den utkavlade degen i en smord pajform, stick lite hål i den och ställ in den 10 minuter i ugnen på 200 grader. Kavla under tiden ut den andra pajdegen till ett lock som passar till pajformen.

Fyllning:

Blanda de första 8 ingredienserna till fyllningen och blanda väl. Lägg i pumpan och blanda väl. Häll i den uppvärmda gräddmjölken och blanda väl. Häll i blandningen i pajskalet och lägg på locket. Skär lite hål i skalet på olika ställen och fös in pajen i ugnen på 225 grader i 10 minuter och sänk sedan temperaturen till 175 grader. Grädda därefter i ca 40 minuter tills den är färdig. Känn efter med en provsticka.

Smaklig måltid!