Säsong 2022

Nu är julen över och det nya året är här. Vi står inför några tuffa utmaningar detta år med höga priser på el, diesel och gödning. Många lantbrukare diskuterar hur vi ska komma vidare med dyra insatsvaror och de ringar på vattnet som detta för med sig. Med dyrare produktionskostnader behöver vi få mer betalt för våra produkter och det drabbar konsumenterna som kanske väljer importen istället. Fodret blir dyrare och en hel del lantbrukare pratar om att lägga mark i träda eller att generellt minska sin produktion när de inte ser hur de ska kunna betala för gödsel och energi. Än finns det inget alternativ till diesel som är billigare eller mer hållbart och elen måste man ha. Varje år har sin utmaning och oftast tar vi oss igenom det även om det kan kännas tufft. 

Tillbakablick

Året som gått har varit fyllt av utmaningar även det. Vi har inte suttit still många minuter och vi har haft flera projekt i gång. Året började med att vi byggde en ny butik och därmed också ökat utbudet något. Potatisen är fortfarande grunden men vi har i år kompletterat utbudet med sötlupiner och sötpotatis. Även vårt egna malda mjöl har gått åt. 

Vi fick en helt galet kall vinter i januari och februari med temperaturer på -17 grader. Jag som bott på västkusten hela mitt liv kan inte minnas när det varit så kallt. Vi har i några fall haft -10 men inte heller det är särskillt vanligt. Vi passade på att röja runt åkrarna på min gård i Tvååker medan marken var frusen så att vi kunde använda grävmaskinen. Det blev riktigt bra. 

På internationella kvinnodagen fick jag ta emot ett diplom från centerkvinnorna för att jag arbetar aktivt för jämställdheten inom de gröna näringarna och protesterade när vi fick en pinuppkalender skickat till oss efter att ha beställt reservdelar till grävmaskinen. Det följde en period med rätt trista meddelanden och spydigheter från en del på den protesten men att få höra av tjejer och killar på mitt jobb på en högstadieskola att de tyckte att det var jättebra och att de blir stolta över mig gör alla mina små protester värda allt det drar med sig. 

Ett ytterligare växthus kom upp och ersatte den provisoriska plasttunneln som vi haft ett par år. Det blev väldigt bra och är en fantastisk plats att vistas på. Nu har jag mycket störe möjligheter att odla långt in på hösten och att övervintra grönsaker för att kunna få riktigt tidig skörd. 

I början på April gödslade vi rapsen och i Maj sedan så blommade den med sina gula varma blommor. Från att ha varit en kall vår med mycket frost blev det riktig försommarvärme i slutet på maj. I slutet på april fram till mitten av Maj satte vi potatisen och sötpotatissticklingarna kom i mitten på maj vilket innebar att de fick ligga ett tag innan de gick att sätta. Vi stack dem direkt i kuporna i år, utom en del som hamnat i kruka på vägen, och vi gjorde det den 28 maj i år. Lite för tidigt egentligen, för det var svalt på nätterna ännu, men det gick bra ändå. 

Eftersom våren var kall så grodde en del grödor dåligt, bland annat våra sötlupiner som vill ha lite värme innan de gror. I maj hade vi vårt första Gårdstramp. Nästan 100 personer cyklade under en dag runt till flera av gårdarna här i grannskapet. Vi bjöd på potatissallad som smakprov och berättade om verksamheten på gården. Nästa gårdstramp var i Juli, och då hade vi också fler grödor att sälja och framförallt hade vi färskpotatis. Den första färskpotatisen plockades veckan efter midsommar och den hade vuxit riktigt bra, betydligt bättre än förväntat.

Under sommaren växte det och frodades överallt och det märktes tydligt att jag utökat odlingarna för jag fick ta in sommarjobbare som hjälpte mig att rensa ogräs. Det som växte absolut bäst var pilörten och bägarnattskattan som tog över hur jag än bar mig åt. Förhoppningsvis är fröna ljusgroende så att jag kan täcka bort det mesta till denna nya säsong, annars kommer jag inte att orka...

I Augusti börjar skörden ordentligt på gården. Chipspotatisen skördas och vi börjar tröska. Först ut är höstkorn och raps, sen vete, havre, korn, bönor, lupiner och sist oljerättikan som höggs och stränglades innan tröskningen. Sista gårdstrampet var i september och den gången bjöd jag på rödbetssallad som var väldigt uppskattad. Det var roligt att vara med på gårdstrampet men inget jag kommer att fortsätta med. Kanske att jag är med vid ett tillfälle i år, men annars tog det för mycket tid och energi för oss som vi behöver lägga på annat. Längre fram när barnen är större och man har lite mer tid och ett annat fokus på allt utanför familjen kan jag tänka mig att satsa mer på event som detta men fram till dess får jag hushålla med resurserna och marknadföra oss på ett sätt som passar vår situation bättre. 

Skörden blev överlag ok. Inget katastrofår men heller inget man ser tillbaka på som fantastiskt heller. Den kunde blivit bättre på spannmålssidan och matpotatisen stack ut som ganska dålig faktiskt. två av sorterna blev missformade av värmen och den tredje blev så stora att de luckrade upp kuporna med följden att en del blev gröna. Av grönsakerna är jag mest nöjd med rödbetorna, gulbetorna och sötpotatisen. Det det var ett hårt tryck efter betorna och sötpotatisen blev riktigt fin trots att en del blivit provsmakade under marken. Det finns förbättringspotential på det mesta ändå, och jag tror att jag klurat ut hur jag kan få det bättre på morotssidan som blev helt ok, men som hade helt sjuka mängder pilört som var supersvår att bli av med mellan de känsliga små morotsraderna. 

Det sista att skördas är sockerbetor och grönkål. Det ironiska i år är att jag inte odlat mycket grönkål eftersom det finns många som själva odlar i trädgårdarna här, men sen visade det sig att många kålfröer slagit fel i år, och så även grönkålen. Så plötsligt fanns det ett sug efter grönkål vilket gjorde att jag fick skörda av all kål jag satt för att sälja strax innan jul. Det var bara toppar jag sålde, men de gick åt. Det var en som kommenterade att det var bra med bara toppen eftersom en hel säck som säljs oftast häromkring blir för mycket iallafall i hennes familj. Så grönkål får det nog bli till nästa år också. Sockerbetorna gav en helt ok skörd också, men tyvärr tog kylan en del i stacken trots isolering med halm och filt. I år testade jag att göra socker själv på sockerbeta och det blev ett helt ok resultat, men inget man står och gör till vardags direkt. Det tog riktigt lång tid...

Frammåtblick

Tittar vi framåt år 2022 finns det en del förändringar. Vi kommer inte att odla oljerätticka i år och inte heller sötlupin, men vi kommer att sälja av det vi har i butiken. Jag kommer också att börja sälja sötlupinmjöl upptill de hela lupinerna. Det lutar lite mot att vi ska odla majs (fodermajs) istället men vi har inte pratat klart ännu om det. Eftersom gödseln och energipriserna överlag är rejält dyra så maåste vi ännu mer tänka över hur vi kan odla effektivt som inte kräver lika mycket körningar och gödsel som vanliga år. Täke man på dt så är baljväxter bättre att odla, men de ger inte alltid så bra avkasning och är lite känsliga. 

Vi har skaffat oss tre kvigor som förhoppningsvis ska bli fler under året och planen är att starta upp en mindre besättning köttdjur. I år blir det endast för vår egen konsumtion (jag vill verkligen kunna variera grisköttet lite) men kanske, kanske kan vi få igång en liten nötköttproduktion om ett par år längre fram. För oss handlar det också om att kunna få fram mer gödsel även om den är en spott i havet sett till vår areal. Något litet extra blir det ju iallafall. Främst kommer den att användas i vår grönsaksodling tillsammans med häst, gris och hönsgödseln. Variationen är bra för grönsakerna som vill ha mer fosfor än vad spannmål behöver. 

Oavsett om vi kommer att odla fodermajs eller ej, kommer vi att odla sockermajs till försäljning. Det som vi måste tänka på är att inte odla dessa majssorter för nära varandra. Åtminstone 300 m mellan dem bör det vara. Jag ska också satsa lite extra på blommor i år. Jag vill försöka sälja lite snittblommor i butiken och har därför tänkt mig lite eterneller, risp och liknande som inte kräver så mycket för att kunna lagra. Till säsong 2023 eller 2024 har jag planer på att även ha lite påskliljor och tulpaner att sälja, men det är än så länge bara på planeringsstaiet. 

Så inför säsong 2022 hoppas vi på en ordentlig vinter som tar slut i mars med vårvärmande vindar och lite lagom regn inför sådden. Sen regn i rimliga mängder till natten och härlig värme runt 20-25 grader dagtid hela Maj, juni och Juli för att bli lite svalare och torrare under skördeperioden. Naturligtvis med små stänk på natten på de nysådda höstgrödorna i augusti-september. Om det blir ett sånt år och galningarna i Belarus, Ryssland och Polen håller sig i skinnet kan vi nog få en fin säsong 2022. 

Ha ett riktigt gott nytt år!

Helen, Anders, Desiree, Ingrid, Axel och djuren

 

1 Jan 2022