Dags att planera för sötpotatisåret. Del 1 i serien om sötpotatisodlingen.

Sötpotatis är ingen potatis, det är det en del som tror. Den är heller inte någon Jamsrot som vissa också vill blanda ihop den med. Sötpotatis tillhör vindeväxterna Convolvulaceae och batatsläktet Impomoea. Dit hör också vår blomman för dagen (Impomoea tricolor) och även åkervinda (Convolvulus arvensis)  Vanlig potatis är en solanumväxt som alltså tillhör familjen Solanaceae. Båda tillhör potatisordningen men de är alltså inte släkt.

Jamsroten som en del också blandar ihop den med tillhör jamssläket Dioscorea i familjen Dioscoreaceae. Dessa är giftiga att äta råa varför en del varnar för att äta sötpotatis råa men de är alltså inte samma familj, eller ens samma ordning, och sötpotatis är inte giftigt att äta otillagade.

Nu är det snart dags att börja fixa sticklingar till sina sötpotatisar. Jag brukar sätta igång i slutet av februari när ljuset är så pass bra att jag inte behöver extra lampor vid sticklingstillväxten.

Jag vet att det finns massor av människor därute som vill odla sötpotatis. En hel del har redan testat på lite olika sätt. Främst är det två olika metoder som jag ser att hobbyodlare använder för att kunna odla sötpotatis; att ta sticklingar från en sötpotatis köpt i butik, eller att köpa en planta att sätta ut. Båda dessa metoder innebär stora svårigheter för den som inte vet riktigt hur man ska göra, och båda metoderna är i grunden rätt, men utförs fel.

Första metoden är denna att använda en köpt sötpotatis som man sedan får fram skott ur som man sticker. Denna metod är i grunden helt rätt men utförandet görs ofta på fel sätt och utsädet, alltså lagringsroten, är helt fel för vårt klimat. De rötter man köper i affären är från USA och är anpassade efter ett betydligt varmare klimat och en längre säsong än vår.

När man tar sticklingar från en befintlig lagringsrot behöver man starta den. Många tror att den behandlats med något som hindrar den från att gro men den enda behandling som behövs för att lagra sötpotatis är en värmebehandling som jag återkommer till i slutet på serien. Väcker den gör man genom att lägga den i temperatur mellan 26-29 grader och hög luftfuktighet, 85-95%. Det spelar ingen roll om den ligger ljust eller mörkt och den ska ligga luftigt så har du flera rötter lägger du dem utan att de ligger mot varandra. Luften behöver cirkulera eftersom sötpotatisen andas syre och ger ifrån sig koldioxid. När lagringsroten börjat skjuta skott så att de sticker fram ca en halv centimeter är det dags för nästa steg. Nu är den vaken! Den ska nu läggas på någon form av substrat, ca 3-4 cm djup. Jag blandar min vanliga jord (som är ganska sandig) med lite torv. Jorden ska kunna vara genomsläpplig men ändå kunna hålla kvar viss fukt. Sedan täcker man med ett tunt lager substrat, vattnar och ställer på ett ljust ställe (jag har mina i växthuset) och temperaturen ska ligga på runt 25 grader under hela tillväxtperioden. Jag har en värmekabel under lådorna som står i en mindre plasttunnel med en fläkt i. Efter ett par veckor kommer skotten att växa upp och ungefär efter tre veckor gör man den första nedklippningen av skotten. Efter tre veckor klipper man igen och sen eventuellt ytterligare en gång. Nedklippningen ska ske var tredje vecka och syftar till att göra sticklingarna jämnare och mer stabila. Det kan vara bra att gödsla lite och använd då en tomatgödsel snarare än grösaksgödsel. I rekommendationerna från hushållningssällskapet står det att det passar bra med 0,5kg NPK 10-10-10 per kvm. Den sista klippningen ska sammanfalla med sticklingssättningen och här gör vi den i början på juni.

Den andra metoden som många hobbyodlare använder sig av är att köpa en planta i en kruka och sedan plantera ut den. I grunden är det ett logiskt sätt att göra men oftast har lagringsrötterna redan börjat snurra sig runt i krukan och sätter man ner dessa i jorden kommer man bara att få upp ett hopsnurr och trassel av lagringsrötter till hösten. Lagringsroten utvecklas direkt på sticklingen vilket gör att den måste vara väldigt kort innan den sätts ner på växtplatsen. Det är därför man sätter sticklingar i stället för större plantor. Om man köper en planta med sötpotatis är det förmodligen en sort som är anpassad till vårt klimat och är ett bättre alternativ än att använda en rot från affären. I stället för att sätta ner hela plantan kan du ta sticklingar från plantan och sätta i jorden. Sedan kan du spara av dessa lagringsrötter för att kunna göra riktiga sticklingar nästa år. Så gjorde jag förra året när jag skulle introducera två nya sorter med kortare utvecklingstid än de jag köpt tidigare som kommer från Portugal. I år har jag då även lagringsrötter att starta för att kunna ta riktiga sticklingar. Att man inte spar moderplantor i stället för rötter är därför att det är svårt att övervintra dem i rätt temperatur och ljus utan att det blir en massa ohyra på dem. Löss verkligen älskar sötpotatis… Rötter är således enklare och billigare att ta utsäde på. På en rot får man väldigt många sticklingar, upp till 50st har jag fått på en rot, till skillnad från en moderplanta där man kanske kan få tre-fyra stycken.

Så, jag hoppas att jag har inspirerat till att ta egna sticklingar och planera för ett sötpotatisår och om ett tag kommer en text när jag sätter igång på riktigt och förhoppningsvis kommer jag att hinna göra en serie om hela säsongens sötpotatisodling. Håll utkik! 

 

9 Jan 2022