Vårbruk, vetefritt och livet.

Det senaste året har varit väldigt speciellt. Först och främst ekonomiskt då höjda energipriser fullständigt skenade efter att Ryssland invaderat resten av Ukraina. Gödningspriset var redan högt och elpriset också men det var ingenting mot vad det blev. Det största problemet var osäkerheten. Hur planerar man när man inte kan se mer än ett par månader fram i tiden hur marknaden utvecklas? Trots utmaningarna tog vi oss iland rätt okej i slutet på året. Skörden var helt ok och grispriset också. 

Under hösten var jag tjänstledig från mitt lärarjobb för att kunna vara med i skörden. Det var så skönt att bara fokusera på en sak att vi beslutade oss för att jag skulle sluta helt som lärare. Sista November sa jag upp mig från kommunen och Januari och Februari lämnade jag över till min ersättare. Det känns väldigt bra att kunna göra en ordentlig överlämning och att hon som tog över är väldigt kompetent. Från och med nu ska jag alltså ägna mig helt åt gården och det ska bli väldigt skönt. Eftersom jag också har en reumatisk sjukdom som ställer till det för mig i perioder så behöver jag kunna anpassa mitt jobb lite mer efter hur trött jag är och hur ont jag har och det är lättare hemma. 

En annan sak som överrumplade oss lite, även om jag misstänkt att något inte stämmer, är att vår minsting är allergisk mot vete. Vi märkte tydligt i tröskningen att han mådde dåligt men att han blev helt bra den veckan han var iväg med farmor och farfar på semester. När han kom hem och genast blev dålig igen gjordes en utredning och där visades det att han var känslig mot vete. Han fick tabletter och nässpray utskrivet upptill inhalatorn han haft sedan ett par år. Det ställde till det lite med kosten också. Nu måste han ha vetefri kost. Mycket glutenfritt innehåller vete så det är inte lätt att hitta substitut. Istället har jag fått experimentera en hel del för att få fram främst brödprodukter och fikabröd utan vete. Korvbröd finns tex inte vetefritt i vår butik så idag när Axel och Anders skulle iväg på skogsbrukardag med Vtv96 så fick jag baka pannkakor på skrädmjöl och potatismjöl som han kunde ha med sig till korven. För er som vill prova så är receptet detta:
1 dl skrädmjöl
1 dl potatismjöl
2 dl mjölk
1 ägg
1 msk smält smör
Lite salt

Blanda mjölet med mjölken och knäck i ägget. 
Smält smöret och häll i bunken. Salta och sen steker du som vanligt. 

Nu ser vi framåt. Det är redan februari och äntligen börjar det bli ljusare på dagarna. Krokus, narcisser, tulpaner och vitlök har börjat sticka upp för att kolla läget och för att vara beredda att skjuta fart så snart det börjar värma lite. Sitter man i växthusen nu så kan man njuta av temperaturer ända upp mot 20 grader men utanför är det frost och isvind. I den större tunneln puttrar en varmbänk och i dag såg jag att temperaturen indikerar att det börjar bli dags att lägga på jord så att jag kan plantera ut sallat och pac choi. Jag ska göra en varmbänk till i den tunneln och en i lilla växthuset men de får vänta lite. I lilla växthuset kommer det att göras en i mitten av april så att jag kan ta ut tomater och paprika. Jag har ingen värmeslinga eller fläkt i växthusen i år eftersom det blir för dyrt. Istället ska jag försöka lösa det med varmbänkar. Det allra mesta går att så tidigt i växthuset ändå. Jag hoppas på att det efter den 8-10 maj inte kommer att bli frost så då ska allt ut. 

Vårbruket har inte startat än. Det står fortfarande vatten på en del ställen och det är ganska kallt. Men solen värmer så snart borde det gå att ge sig ut. Först ut är gödslingen till höstgrödorna. Så snart efter 1 mars som det spirar lite och förhållandena är ok så ska det på. För mig som vuxit upp på gård så är gödsellukt på våren det bästa som finns. Då vet man att nu jäklar är vintern äntligen över. 

 

26 Feb 2023