Skära sticklingarna och sticka sötpotatis. Del 4 i serien om sötpotatisodlingen

Nu är det tid att sticka sötpotatisen. Lådorna med sticklingar är fulla med skott och det ska bli intressant att utvärdera hur det gått i produktionen. Jag har gödslat dem med NPK 11-5-18 i början på April och klippt ner dem tre gånger. Jag kan konstatera att mindre lagringsrötter ger fler sticklingar än stora, men jag vet inte om det bara är en slump eller om det är så det är. Troligen beror det på att man får plats med fler rötter i lådan om de är lite mindre.

Jag skär av sticklingarna precis ovanför jordytan och de blev kanske lite för korta. De var ungefär 20–30 cm. Jag tyckte nog att de såg större ut än vad de var. De flesta var kraftiga och fina. De allra minsta lämnade jag kvar.

Bäddarna har förberetts genom att vi först stenstränglagt och sedan kupat där sticklingarna ska sättas. Vi har i år också räfsat ner kuporna lite så att de inte blir så höga och spetsiga för att se om det torkar ut mindre. Under plasten/på bädden har jag lagt en droppbevattning. Jag grundgödslade med NPK 11-5-18 ca 40kg N/ha. Vi plastar bäddarna men i år tog plasten slut innan vi täckt allt och därför får vi lov att köra en bädd med bar jord. I år håller vi oss till två bäddar med totalt 250 sticklingar ungefär. Sorterna vi satte är Mira och Alnarp 5 som jag kallar Alfem för enkelhetens skull. Jag har också satt några Orleans för att jämföra.

En del sorter mår bra av att ligga ett par dagar i hög luftfuktighet och värme innan man sticker dem men jag valde att sticka dem direkt i år. Jag testade förra året att lägga några varmt och fuktigt och märkte då ingen skillnad i etableringen. Nu har jag ju andra sorter men jag hoppas att de inte ska bli för stressade utan etableras bra ändå.

När jag sticker sötpotatis gör jag det genom att sticka ner dem lite snett i jorden. Jag sticker varannan på varsin sida om bevattningsslangen. På så sätt stannar slangen i mitten och alla plantorna får vatten. Jag sticker dem med ca 30 cm plantavstånd och mellan bäddarna är det ungefär 75 cm. Något bredare i år. De första två–tre veckorna kommer jag att vattna så att det hela tiden är fuktigt för dem. Efter det vattnar jag bara om det är torrt. Jag har en fuktmätare så att jag har koll på hur fuktigt där är i bädden. Jag lägger också väv på nu i början, främst på den bädden utan plast eftersom jag vill att det ska vara varmt för dem. Längre fram tar jag av den då temperaturen inte får bli alltför hög i bädden. Jag tror i och för sig inte att det gör något att ha på väven i princip hela sommaren på den bädden utan plast. I början nu kommer de att se helt miserabla ut. Jag tror alltid att de dött de första två veckorna innan de kommer i gång att växa. Det är också en anledning till att ha väv, så att jag slipper att se deras miserabla leverne.

Det första de gör är att sätta lagringsrötterna och därför är det så kritiskt med bevattning och värme. Det är nu själva sötpotatisen som sen ska skördas bildas. Vid bra betingelser så kommer det att skickas ner lagringsrötter som sedan sväller en lite bit under jorden. Vid sämre betingelser kommer det att bli långa smala rötter som inte går att skörda eller så hamnar lagringsrötterna långt ner i backen och det ställer till det vid skörd. Ungefär 20 grader i jorden och lagom fuktigt är det absolut mest optimala. Jag mäter temperaturen både före stickning och nu i början. Sedan i slutet på kulturtiden innan skörd mäter jag också temperaturen ofta för att inte ha dem ute om det blir för kallt. Sötpotatisen är en växt från tropikerna och det måste man ha med sig när man ska odla den.

I nästa del ska vi se hur det gått med rotningen. I nästa steg börjar nämligen blasten breda ut sig och hade växten levt vilt här hade den förmodligen varit ett mycket besvärligt ogräs.

 

3 Jun 2022