Pumpamarmelad

Äntligen börjar årets längsta månad närma sig sitt slut. Januari är verkligen en enda lång startsträcka. Nu är såddena gjorda till paprikor, kronärtskocka, varmänksgrönsakerna, kålen, en hel del blommor och sellerin. Nytt är att jag odlar både stjälkselleri och rotselleri i år, annars brukar de få varannat år. Men många gillar vår rotselleri så den har snart tagit slut i butiken vilket såklart glädjer mig. Butiksbygget är i full gång och vi är snart redo för nyöppning. Kanske blir det lagom till våröppningen med sallad.

För ett tag sedan lovade jag att lägga ut recept på min pumpamarmelad här och det har helt fallit mellan stolarna. Nu tänkte jag dock dela med mig av denna fantastiskt goda marmelad som helt ersatt den köpta för oss. 

600g pumpa

500g äpple

Ca 1 dl vatten

1kg syltsocker

Lite citronsaft

 

Skala och kärna ur äpplen och pumpa (spara på pumpafröna och rosta dem i ugnen). Skär det i bitar och lägg i grytan och häll på vattnet. Låtkoka drygt 5 minuter tills äpplena mjuknat. Se till att det hela tiden finns vatten i botten så det inte bränner. 

När äpplena mjuknat och börjar mosa till sig så mixa ihop allt till en jämn smet. Häll i sockret och droppa i lite citronjuice, ungefär som från 1/2 citron. Låt koka upp igen och koka ca 10 minuter. Rör lite då och då.

(Här brukar jag blanda i lite Atamon, men det behöver man inte om man inte vill) Häll upp på rena varma burkar. Förvara svalt.

Lycka till!

23 Jan 2021