Vårkänslor

I en familj av fem personer går det åt en hel del mat. Det blev vi varse om förra året när jag odlade lite mer än vanligt. Jag skulle odlat MYCKET mer än vanligt, så det gör jag i år. Eftersom planen är att även sälja lite grönsaker i butiken behöver jag utöka både odlingsytorna och sortimentet detta år. I höst har jag förutom de vanliga pallkragarna dessutom införskaffat ett tunnelväxthus om 18 kvm och gjort tre nya långa bäddar i trädgården. I tunneln kommer det i vår att odlas tidig kål, spenat, sommarmorötter och rädisor. I sommar blir det tomater, paprika, gyllenbär och bönor och till hösten lite mer kål, asiatiska kålsorter och olika bladgrönsaker. I det fina växthuset blir det gurkor och meloner tillsammans med vindruvorna som är planterade där.

För att kunna skörda under en längre period sår jag i omgångar och för den tidiga skörden av kål, sommarmorötter och bladgrönsaker har jag redan sått i pallkragar och i byttor i växthuset. I början på februari ska jag anlägga en varmbänk där jag kan så ytterligare rädisor, spenat, ärtskott och sallat. Inomhus står brätten med paprika, purjolök, mizunakål och lite blommor på tillväxt tillsammans med tomatplantor jag avser att odla inne under våren. Kiwi stratifieras och om några veckor sätter den stora sådden igång.

För att hinna med allt ska jag täckodla. Jag har massor med ensilage som jag slänger varje vinter och jag tänker att jag istället kan använda den i odlingen. Då täcks bäddarna så att ogräset inte kommer upp på samma sätt och dessutom gödslar det jorden då ensilage är näringsrikt. Jag hoppas också på att kunna täcka vintermorötterna på hösten för att kunna skörda ur jorden hela vintern, men det kommer att bli ett experiment i år. Även svartrötterna kommer att få stå kvar över vintern. Här är ju så milt så jag tänker att om jag odlar köldtåliga grönsaker borde de med lite skydd av t.ex växthuset och tunneln kunna stå kvar och skördas långt in på vintern.

Första året kommer att bli ett test. Jag har ju inte odlat i denna omfattning tidigare, men om det lyckas sparar vi pengar, det är ett rent nöje att plocka mat ute en stor del av året, och misslyckas jag så är det tiden och priset för fröerna som jag förlorar vilket inte gör mig så mycket. 

Så med lite tur kommer det att finnas en mängd olika grönsaker i butiken under kommande sommar och höst.

 

29 dec 2018

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)